17. joulukuuta 2017

Ikävä SuomestaAsioita, joita kaipaan Suomesta. Lista on vähän pidempi oikeasti, mutta tässä ne tärkeimmät, tai ne joita ei vaan voi korvata millään.


Valo ja taivas. Joskus valoa on liikaa, joskus liian vähän, mutta se on aina jotain ainutlaatuista. Valo on erilainen pohjoisessa. En ole koskaan nähnyt kaunista auringonlaskua keski-Euroopassa, en sellaista kuin Suomessa. Puhumattakaan kesäöistä, tai syksyn valosta, tai vaalenpunaisesta taivaasta kun pakkasta on 20 astetta.


Ilma. Suomessa on vaan niin hyvä hengittää, piste. Joka kerta siellä käydessä haluaisin viedä raitista ilmaa purkissa mukana.


Ruoka. Kun tulen Suomeen, haluan ensimmäisenä ruokakauppaan. Siellä ihan oikeasti tulee sellainen olo kuin olisi ravintolassa. Kaikki on niin puhdasta ja laadukasta. Ostan vihanneksia, leipää, kalaa ja kunnon mysliä. Sitten vielä kun pääsen kauppahalliin syömään lohikeittoa, omg! 


Suomalainen kirjasto. Tilastojen mukaan tshekkiläiset lukevat eniten Euroopan Unionissa ja täällä on paljon kirjastoja, mutta se ei auta kun haluaisin lukea suomeksi. Ulkomaille muutto oli oma, tietoinen päätös, ja tiesin jo Suomesta lähtiessäni, että tästä tulee mulle se vaikea juttu. Kyllähän suomenkielistä luettavaa tällä aikakaudella löytyy netistä, mutta ne, jotka ovat myös kasvaneet kirjastossa, tietävät, mistä puhun.


Vesi. Järvet, meri, satamat, rannat, jäiden sulamisen ääni, ensimmäinen pulahdus kesällä saunan jälkeen, syysmyrsky, usva. Kaikki se 💓