26. helmikuuta 2017

Kotikaupunkini Praha Heille, jotka eivät tunne Prahaa tiedoksi, että kaupungin jakaa kahtia Vltava-joki. Mistään dramaattisesta kahtia jaosta ei ole kyse, mutta sanoisin, että kummallakin puolella jokea on oma tunnelmansa. Toisella puolella on keskusta ja vanhan kaupungin turistivilinä, kun taas toisella puolella on enemmän "paikallisia" asuinalueita. Ja minä olen nyt muuttanut takaisin tänne "toiselle puolelle", eli pois keskustasta. 
Olen tähän päätökseen todella tyytyväinen. Arvostan sitä, että tässä lähellä on puistoja ja luontoja ja niin sanotusti "ihan tavallisia" asuinalueita, mutta pääsen keskustaan kuitenkin kätevästi. Julkinen liikenne toimii Prahassa todella hyvin, ja täällä on helppo liikkua. Praha on myös siitä kiva kaupunki, että täällä ei ole pakko edes käydä keskustassa, jos ei halua. Täällä jokainen kaupunginosa on vähän niin kuin pieni kaupunki, jossa on omat palvelunsa, kauppansa ja ravintolansa - ja oma fiiliksensä. Omat suosikkini sijaitsevat juuri tällä puolella jokea: Praha 5, 6 ja 7. Näiden alueiden omaa tunnelmaa on todella vaikea täällä blogissa kuvata. Se löytyy kahviloista, teehuoneista, bussipysäkeiltä, hospodoista, leipomoista, pikkukaupoista ja puistikoista.
 
Juuri joen tällä puolella sijaitseva Holesovice (Praha 7) listattiin hiljattain yhdeksi Euroopan hipstereimmistä kaupunginosista. Smichov (Praha 5) ja Dejvice (Praha 6) ovat myös kaupunginosia, joissa kannattaa pyöriä. Siinä vaiheessa, kun vanhakaupunki ja Vaclavske Namesti on nähty, kannattaa lähteä reippaasti pois keskustasta Prahan reissulla! Julkinen liikenne toimii hyvin ja metro on nopea, mutta mikäli ei ole kiire, kannattaa ylittää joki kävellen tai edes ratikalla. 
 
 
 
 
Aina välillä kaipaan Suomeen. Toisinaan taas mietin, että kun tässä nyt on muutettu ulkomaille, niin miksi ihmeessä en muuta Espanjaan tai Portugaliin, jossa olisi lämmin ja ranta? Mutta näköjään sitä jumittuu omalle mukavuusalueelleen. Prahassa on vain niin mukavaa ja helppoa asua. On myös tosi kiva matkustella helposti keski-Euroopassa. Ja vaikka täällä on helppoa, koko ajan löytyy uusia paikkoja, kahviloita, baareja, ravintoloita, joten kyllästymään ei pääse. Viikonloppuisin voi leikkiä vähän turistia, jos haluaa, ja käydä jossain ihan uudessa paikassa.

Seuraavat matkakohteet ovat ainakin Portugali, Puola ja Slovakian Tatra-vuoret, mutta siihen asti nautin mukavuusalueestani täällä Tshekeissä.