4. marraskuuta 2016

Miksi sinun kannattaa matkustaa Romaniaan?

Transilvania Romaniassa on Lonely Planetin vuoden 2016 listalla parhaiden matkakohteiden joukossa. Transilvania ansaitsi ykkössijan Top Regions-kategoriassa.

Täällä keski-Euroopassa on aika yleistä matkustaa Romaniaan. Tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet Transilvaniassa tai patikoimassa Karpaateilla. En tiedä henkilökohtaisesti yhtään suomalaista, joka olisi lähtenyt Transilvaniaan. Voi olla, että vuoristoseudut ovat jotenkin helpommin lähestyttäviä kohteita keski-eurooppalaisille, kun suomalaiset taas matkustavat rantakohteisiin. Toisaalta, matkaavathan suomalaiset Alpeillekin, niin miksei sitten Romaniaan, kun tarjolla olisi vähintään yhtä huikeita maisemia paljon halvemmalla? Suurin syy tähän taitaa olla yksinkertaisesti se, että Suomesta on vaikeaa matkustaa Romaniaan. Käytännössä sinne on siis hankalampi päästä kuin moneen muuhun Euroopan maahan. Tämä on sääli, sillä Romania on todella mielenkiintoinen matkailumaa luontonsa ja historiansa ansiosta. Romaniaan voi kuitenkin matkustaa vaihtolennoilla, tai esimerkiksi lentämällä ensin Budapestiin ja jatkamalla matkaa bussilla tai junalla. 

Romaniassa on kaikkea: vuoristo ja meri, hiihtokeskukset ja ranta, paljon linnoja, luostareita ja historiallisia kohteita, kauniita vanhoja kaupunkeja ja suloisia kyliä.

Tässä muutamia syitä, miksi Romania voisi olla sinunkin vaihtoehtoinen matkakohteesi ensi vuonna - tai miksi Suomesta voitaisiin aloittaa suorat lennot Romaniaan...


1. Vuoristo ja kaunis luonto. Tämä ei paljon selittelyjä kaipaa. Romaniassa on myös neljä vuodenaikaa, ja jokaisen aikana maassa on omanlaisensa tunnelma. Monet sanovat Romaniaa Euroopan kauneimmaksi maaksi.
 2. Keskiaikaiset kaupungit Transilvaniassa. Kaunis ja romanttinen Sibiu (alla olevat kuvat), opiskelija- ja kulttuurikaupunki Cluj-Napoca, Unescon maailmanperintökohde Sighisoara ja satumaisen kaunis Brasov...
Transilvaniassa on mistä valita!

  3. Bucharest. Romanian nopeasti kehittyvässä ja kasvavassa pääkaupungissa riittää tutkittavaa. Ravintoloita, kahviloita, bileitä, taidetta. Tai miten olisi veneretki yhdessä kaupungin lukuisista puistoista? Kannattaa myös käydä näissä mielettömän kauniissa kirjakaupoissa: carturesti.ro. Itse en poistu Bucharestista ennen kuin olen käynyt Carturesti Veronassa. (Olisi ihanaa olla siellä töissä.) Bucharest ei ehkä ole niiden kauneimpien kaupunkien joukossa, mutta kaupunkikulttuurista kiinnostuneille se on ehdottomasti mielenkiintoinen paikka. Luovat romanialaiset pitävät huolen, että Bucharestissa ei ole tylsää.

4. Maaseutu ja ruoka. Mikäli pääset käymään maaseudulla paikallisten kanssa, olet onnekas. Romanian maaseudulla aika on pysähtynyt, ja sinun on mahdollista nähdä, millaista elämä Euroopassa oli isovanhempiesi aikaan. Tiellä vastaan tulevat varmasti hevoskärryt. Mikäli et pääse landelle asti, käy ainakin markkinoilla, joilta voit ostaa hedelmiä, juustoa, pähkinöiä, hunajaa ja viiniä. Romaniassa luomu ei ainakaan vielä ole muotia, vaan ihan tavallista ruokaa. 

5. Kulttuurihistoria ja perinteet. Itseäni kiinnostavat matkustellessa eri maiden kulttuuriperinteet, käsityöt, musiikki ja tanssit. Romaniassa onneksi nämä perinteet ovat vielä hyvin elossa ja niitä vaalitaan. Matkalta voi hankkia käsitöitä, esimerkiksi kirjailtuja vaatteita ja käsin maalattua keramiikkaa. Romanialaiset käsityöt ja vaatteet ovat laadukkaita ja arvostettuja. Myös kansantanssit ovat edelleen arvossaan Romaniassa.

Romaniasta löytyy myös ainutlaatuista ja historiallista rakennuskulttuuria, kuten Bucovinan maalatut luostarit. Luostareita ja koristeellisia ortodoksikirkkoja sijaitsee Romaniassa joka puolella, joten niihin varmasti pääsee reissulla tutustumaan. Itse pidän enemmän vanhoista, perinteisistä puukirkoista.

 
6. Vieraanvaraiset ja ystävälliset ihmiset. Romanialaiset ovat yleensä hyvin sydämellisiä, avuliaita ja vieraanvaraisia ihmisiä. Ainakin nuorempi sukupolvi puhuu hyvää englantia (Romaniassa ei dubata tv-sarjoja niin kuin muualla itä-Euroopassa!) ja monet tämän lisäksi ranskaa, italiaa ja / tai espanjaa. Ihmiset varmasti auttavat sinua Romaniassa, joten kannattaa jutella ja kysyä neuvoa. Mikäli sinut kutsutaan kylään, pidä huoli, että menet tyhjällä vatsalla - saat nimittäin syödä paljon. Romaniassa vierasta ei päästetä lähtemään ennen kuin tämä on syönyt ja juonut tarpeeksi, tai siis liikaa. Romanialaiset ovat intohimoisia, ja sanoisin myös itsepäisiä. He eivät luovuta helposti, vaan haluavat aina löytää keinon. Romanialaiset rakastavat musiikkia, tanssia ja juhlia. Olen ollut kerran romanialaisissa häissä, ja meno oli aika hurjaa. Tuntemani romanialaiset ovat myös positiivisa ja optimistisia ihmisiä. Tämä pohjois-Romaniassa sijaitseva "iloinen hautausmaa" kertonee tarpeeksi tästä mentaliteetista.

***

Tässä muutamia syitä, miksi kannattaa tutustua tähän itä-Euroopan mahdollisesti kauneimpaan maahan. Jos et vielä vakuuttunut: Romania