2. marraskuuta 2016

Muutoksen tuulia Romaniassa?

Yhdysvallat ei ole ainoa paikka, jossa käydään lähitulevaisuudessa tärkeät ja tunteita nostattavat vaalit. Siinä missä Jenkkilän presidentinvaalit lähinnä aiheuttavat painajaisunia, Romanian joulukuun parlamenttivaalit herättävät toivoa kauan kaivatusta muutoksesta ja jonkinlaista välivoittoa taistelussa korruptiota vastaan.

Romania on todella kaunis ja mukava maa, joka on kärsinyt pahoin ensin suuruudenhullun diktaattorinsa ja vallankumouksen jälkeen vuosia kestäneen korruption vuoksi. Kaikki alkoi Ceausescun hallitsemasta kommunismin aikakaudesta. Kyseinen diktaattori teloitettiin vuonna 1989. Kommunismi romahti itä-Euroopassa, mutta jostain syystä Romaniassa ei koskaan sovellettu lakia, jonka mukaan entiset kommunistijohtajat eivät voi muodostaa maan uutta hallintoa. Niinpä Ceausescun kaverit jatkoivat maan hallitsemista - ja rikastuivat siinä samalla yksityistämisen seurauksena. 

Ceausescu teloitettiin - mutta ketään muuta ei koskaan tuomittu vuosien aikana tehdyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tarinan jatko-osa on hyvin tiivistetty tässä artikkelissa: 25 years after the revolution. 

“But there were two types of people in the revolution, those shouting ‘Down with communism’, and those only shouting ‘Down with Ceausescu’. It was the second group who created the new political order after 1989.” (Romulus Rusan). 
Näin on sitten menty 27 vuotta. Romanian hallitus, niin sanottu "poliittinen eliitti", on vuosikausia käyttänyt hyväkseen valtion raha-arkkua ja korruptio lähes kaikilla sektoreilla on ollut sääntö, ei poikkeus. Korruptio on suurimpia syitä siihen, miksi yli 3 miljoonaa romanialaista on muuttanut ulkomaille. Mutta, viime vuosina muutoksia on tapahtunut lähinnä uuden, äänekkään sukupolven ansiosta.

 Kaksi vuotta sitten Romaniassa tehtiin historiaa, kun maan presidentinvaalit voitti rehellisesti täysin tämän poliittisen eliitin ulkopuolelta Klaus Iohannis, korruptiota vastustava poliitikko. Vaalien ratkaisuun vaikuttivat huomattavasti juuri ulkomailla asuvat romanialaiset, joiden äänestämisen isot puolueet yrittivät tehdä mahdollisimman hankalaksi. Romanialaiset jonottivat tuntikausia suurlähetystöjen edessä ympäri Eurooppaa ja äänestivät muutosta - eli Iohannista. Juuri niin kuin valtaa pitävät olivat pelänneet.
Vuosi sitten Bucharestissa tapahtui tragedia. Tulipalo Colectiv-klubilla johti kymmenien ihmisten kuolemaan. Puutteelliset turvatoimet olivat seurausta lahjonnasta. Tuhannet ihmiset marssivat kaduilla korruptiota vastaan, ja lopulta hallitus joutui eroamaan. 

Romanialaiset ovat päättäneet, että maassa on tapahduttava muutos. Romaniassa käydään nyt sotaa korruptiota vastaan, ja maahan on perustettu virasto tutkimaan korruptiota. Satoja ihmisiä on pidätetty. Seuraamme tätä jännitysnäytelmää harva se ilta. Paitsi että kyseessä ei ole elokuva, vaan ihan oikea elämä. 
Joulukuussa 2016 uusi puolue, Save Romania - Salvați România, pyrkii parlamenttiin. Nimensä mukaisesti tällä puolueella on yksi tavoite: pelastaa Romania. Mikäli korruptioon kyllästynyt sukupolvi aikoo pitää meteliä samalla tavalla kuin edellisissä presidentinvaaleissa ja viime vuoden Colectiv-tragedian jälkeen, voi hyvin olla, että Romaniassa tehdään jälleen historiaa. Ehkä maa pääsee vihdoinkin eroon Ceausescun taakasta ja ihmiset saavat kaipaamansa muutoksen.

Romanialaiset ovat taistelijoita. He uskovat, että aina on keino. Arvostan tätä piirrettä heissä ihan suunnattomasti. Romania on täynnä hyviä, sydämellisiä ihmisiä. Kunhan juuri he pääsisivät päättämään asioista, lopputuloksena voi olla aika hyvä maa.