30. heinäkuuta 2016

Suloinen Litomyšl


Kuten aiemmin Cesky Krumlovista kirjoittaessani mainitsin, Tshekki on täynnä kaupunkeja, kyliä ja linnoja, jotka voisivat olla suoraan satukirjan sivuilta. Pienen pieni, mutta sitäkin suloisempi kaupunki Litomyšl kuuluu samaan sarjaan. Toisin kun Cesky Krumlovissa, Litomyslissä ei törmää turistijoukkoihin. Kaupunki on kuin hyvin piilotettu aarre.

Aina välillä iskee tarve poistua Prahasta ja hengittää pikkukaupungin ilmaa, ja samalla nähdä jotain uutta. Minulle tuli kyllä yllätyksenä, miten kaunis tuo Litomyšl on! Kaupungin keskustan pitkää pääkatua reunustavat mahdottoman söötit piparkakkutaloja muistuttavat rakennukset***. Kadulla on vieri vieressä kauppoja, käsityöliikkeitä, leipomoita ja terasseja. 

Litomyslin varsinainen nähtävyys on 1500-luvulla rakennettu renessanssityyliä edustava linna, jollaisia harvemmin täällä Tshekeissä näkee. Linna on tietysti Unescon kohde. 

Iltayhdeksään mennessä tämä 10 000 asukkaan kaupunki hiljenee täysin. Tämän jälkeen paikalla ei näe kuin teinejä ostamassa kebabia. Me löysimme kuitenkin todella kivan ravintolan ja hyvää ruokaa. Ravintolassa oli meidän lisäksemme kaksi asiakasta, joten ehdimme myös rupatella tarjoilijoiden kanssa. Olen huomannut, että usein matkustaessa Prahan ulkopuolelle asiakaspalvelu on ystävällisempää.

Mutta sitä hiljaisuutta juuri itse kaipasin, oli hauska kävellä pitkin tyhjiä, keskiaikaisia katuja. Majoituimme pienessä guest housessa rauhallisella kadulla. Aamulla heräsimme linnun lauluun ja söimme aamupalan terassilla - aivan täydellinen sunnuntaiaamu siis. 

Näin tämä maa vain jaksaa yllättää! 


**virallisemmissa turistioppaissa näiden talojen kerrotaan edustavan renessanssi- ja barokkisuuntauksia