2. heinäkuuta 2016

Terveisin, EurooppaEurooppa ja eurooppalaisuus on viime aikoina ollut hyvin paljon niin sanotusti tapetilla, ainakin täällä. Brexit on ehdottomasti yksi suurimmista puheenaiheista (hieman ennen Islannin jalkapallojoukkuetta...) tällä hetkellä omassa lähipiriissäni. Eikä ihme; Prahan tuttavapiirini koostuu liioittelematta ainakin 20 kansallisuudesta. Vietän toimistossa 40 tuntia viikossa 15 maan edustajan kanssa. Meille tämä on täysin normaalia. Kun jutellaan, että "Mites tämä juttu siellä Kazakshtanissa" tuntuu se siltä, kuin Suomessa kyselisin joltain Oulusta. 

 Erityisesti meille EU:n kansalaisille on todella helppoa muuttaa Tshekkeihin, allekirjoittaa työsopimus, avata pankkitili ja vuokrata asunto. Missään ei ole yhtään sen enempää byrokratiaa kuin Suomessakaan. Täytyykin kyllä myöntää, että elän prahalaisessa expat-kuplassa. Brexit herätti paljon ajatuksia ja tunteita, enkä ihan vieläkään osaa ilmaista niitä selkeästi.

Siksi tämä Ylen julkaisema, Antti Kurosen kirjoittama artikkelisarja kiinnitti huomioni: En olisi uskonut, että Eurooppa on kaikkeä tätä


Kirjoitin Facebookiin intron sarjasta näin: 

Tapaan joka päivä ihmisiä noin 15 eri maasta, ja kuulen paljon juttuja ja mielipiteitä. Ei ole ollut helppo vuosi maailmassa tämä, ja vuosi on osoittanut, että ihmisten vain on tosi vaikeaa elää tällä pallolla yhdessä. 

Täällä hämmentyneenä keskellä Eurooppaa olen yrittänyt oppia kuuntelemaan mielipiteitä, jotka ei aina vastaa omiani. Olen tajunnut, että media on joka maassa erilainen, ja sillä on yleisesti (liian) suuri valta tässä kaikessa. 


Me kaikki elämme jonkinlaisessa kuplassa loppujen lopuksi. Mutta ihmisten kuuntelu auttaa ymmärtämään paremmin, miksi joku nyt ei vaikka näe tämän EU:n tuomaa vapautta ja hyviä puolia. Koska jotkut ihmiset vain elävät ihan eri elämää kuin minä. 


Ja siksi on ihan tosi hienoa mennä joka päivä sinne toimistolle, jossa me kaikki tehdään ihan samaa työtä.

Mitä siis ajattelee EU:sta Bukarestin torin vihanneskauppias? Suosittelen tätä juttusarjaa. Tavallisten ihmisten haastatteluja tavallisesta Euroopasta.


 
Ramnicu Valcea, Romania