10. huhtikuuta 2016

Ihastuttava Cesky Krumlov

Tshekki on vähän tällainen satumaa - täältä löytyy paljon keskiaikaisia kaupunkeja, kyliä ja linnoja, jotka ovat kuin suoraan satukirjan sivuilta. Yksi tällainen kaupunki on lähellä Itävallan rajaa sijaitseva Cesky Krumlov. Vaikka kaupunki onkin turistien suosiossa, kyseessä on niin pieni paikka ettei väkijoukko ikinä kasva ruuhkaksi asti, ja viikonloppu Cesky Krumlovissa on ihanan rentouttavaa vaihtelua.

Cesky Krumlov on aivan mielettömän soma, kaunis ja nimenomaan satumainen kaupunki. Yhden päivän aikana ehtii kulkemaan pieniä kujia ristiin rastiin ja vierailemaan linnassa, joka on todella mielenkiintoinen ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Huoma kyllä, että kaupunki elää turismista, sillä pieniä hotelleja ja majataloja sekä ravintoloita on todella paljon (tai sitten se vain tuntuu siltä, kun kaikki ovat niin pienellä alueella.) Hyviä ravintoloita löytyy useita ja tein sellaisen huomion, että usein palvelu on paljon ystävällisempää kuin Prahassa.

Vietimme tänä vuonna Cesky Krumlovissa pääsiäisen. Majoituimme pienessä guest housessa vähän keskustan ulkopuolella, mikä oli hyvä juttu. Tuntui melkein siltä, kuin olisi herännyt maalta! Oli ihanaa kuunnella lintujen laulua ja hengittää raitista ilmaa. Muutenkin tajusin, että liian harvoin tulee lähdettyä Prahasta pois. Illalla oli mukavaa kävellä hiljaisen pikkukaupungin kaduilla ja katsella tähtiä.
Vanhat kaupungit ja keskiaikaiset kujat kiehtovat minua aivan älyttömästi. Tuntuu kuin näillä kaupungeilla ja taloilla olisi oikeasi sielu. 

Suosittelen lämpimästi visiittiä tässä pienessä kaupungissa!
Suosittelen tätä kasvisravintolaa / cajovnaa! Boheemi ravintola ikivanhassa talossa. (Cajovna on siis paikka, jossa juodaan caj'ta eli teetä. Tshekin kieli:) )Taustalla Cesky Krumlovin linnan torni, jonne kannattaa kiivetä ihastelemaan maisemaa. 

Tshekkiläinen "pääsiäisvihta", pomlazka.


Innoikkaimmat voivat meloa Vltava-jokea pitkin Cesky Krumlovista Prahaan :)