28. lokakuuta 2015

Romanian mummula

Minulla ei ole omia elossa olevia isovanhempia. En juuri ajattele asiaa, mutta joskus käy mielessä, millaista olisi, jos voisi kysyä asioita omalta isoäidiltä. On paljon kysymyksiä, joihin oikeastaan kukaan muu ei voi antaa vastauksia.

Mutta, minulla on Romaniassa vara-mummula. Poikaystävän isoäiti, eli bunică asuu pienessä kylässä, edelleen omassa talossaan kanojen, kissojen ja koiran kanssa, vaikka ikää on jo reilusti 80. Tuolla mummulassa käyminen on aina yksi Romanian matkojen kohokohdista. Kyseessä kun on vanha ihminen, tietysti sitä aina jännittää vähän. Ja kun pääsemme perille ja näemme hänet portilla vastassa, pääsee pieni helpoituksen huokaus.

Tietenkään maalla asuminen ei ole helppoa yksin. Ilman naapureita ja lapsia ei pärjäisi. Mutta ei tarvitsekaan pärjätä. Bunică on tosiaan jo kunnioitettavassa iässä, eikä ole ihan varma siitä, missä Suomi on. (Ensimmäisellä vierailullani kuuntelinkin poikaystävän äidin selostusta, "Rusia, Rusia".)

Itse mummula on varsinainen aarreaitta vanhoine valokuvineen, käsitöineen ja tarinoineen unohtamatta puutarhan viinirypäleitä, persikoita, tomaatteja, omenoita, pähkinöitä. Mainittava on, että oikeasti vapaiden kanojen munat muuten ovat erilaisia. 

Aina, kun näen tuon pienen huivipäisen naisen mietin, mitä kaikkea hän on ehtinyt kokea. Kommunikointi onnistuu tulkkien avulla. Olen jo oppinut ulkoa rimpsun, minkä hän minulle kertoo joka kerta. "Ești frumoasă. Sinä olet kaunis. Jää tänne Romaniaan." Lähtiessämme hän muiskauttaa aina poskisuudelmat ja toivottaa Sănătate, terveyttä. Voi, sitä samaa mummu, sitä samaa.