27. huhtikuuta 2015

Vihreä Praha: Puistot


Tuntuu, että kaikki blogit ovat täynnä kevättä nyt, ympäri Eurooppaa. 
Mutta niin se kai vain on, että me ihmiset hämmästymme joka kevät, kun yhtäkkiä on vihreää, linnut laulavat, kukat tuoksuvat, illat ovat valoisia ja aamuisin herää auringon paistaessa silmiin.

Täällä on viime aikoina ollut paljon sellaisia päiviä, kun ei tarvitse takkia ja iltaisin on vielä lämmin. Olo vain tuntuu kevyeltä. Suomalaiselle nämä päivät ovat oikeastaan jo kesäisiä.
Itselleni lämpötilaa tärkeämpää on tämä vihreys! Ja onhan se tutkitusti rauhoittava väri.

Prahassa on paljon puistoja: tilastojen mukaan 200. Itse vietän puistoissa niin paljon aikaa kuin voin. Tärkein paikka minulle on täällä Kinsky Zahrada, joka sijaitsee tunnetun Petrinin kukkulan toisella puolella ja on varsin terapeuttinen paikka. Asun lähellä, joten siellä on helpointa käydä kävelylenkeillä. Kipuaminen mäkeä ylös on hyvää kuntoilua ja samalla mieli rauhoittuu. 

Olin aikeissa kirjoittaa Prahan puistoista, mutta kappas, joku ehti ensin. Tämä on hyvä artikkeli, jossa kerrotaan sekä niistä isoista ja tunnetuimmista kuin pienemmistä "paikallisten" puistoista. Artikkelista löytyy myös reittiohje kuhunkin puistoon.

Tässä artikkeli (samalla pääset tutustumaan Prahassa asuvien ulkomaalaisten paikallismediaan): 10 Parks in Prague

Suosittelen käymään edes jossakin näistä. Letnan puistosta, Petriniltä, Riegrovy Sadysta ja Vysehradista on hienot näkymät Prahan ylle, eri näkövinkkeleistä. Letna on legendaarinen paikka Prahassa, jossa kannattaa käydä aistimassa tunnelmaa skeittareiden joukossa. Riegrovy Sadyn beer garden on suosittu kesällä. Petrinillä voi ihastella ruusuja ja Vysehrad taas on historiallisesti tärkeä paikka. Lisäksi pienemmät lähiöpuistot ovat paikkoja, joissa voi aistia hieman paikallista elämää, seurata ihmisiä ja koiria. Ja ihan vain rauhoittua.


Kinsky Zahrada ja lenkkipolku 

Ortodoksikirkko Kinsky Zahradassa  Kinsky Zahrada ja ruska

 Siellä se Praha on...

 Paikallispuisto

Karlovo Namesti 

Letna