12. huhtikuuta 2015

Romania - Fun Facts


Minulla on ollut ilo tutustua tämän vuoden aikana uuteen maahan - Romaniaan. 
Pikkuhiljaa tämän maan tavat alkavat tulla tutuiksi. Tässä muutama havaintoni.

  • Tohvelit tai jonkinlaiset sisäkengät, vaikkapa crocksit, ovat pakko Romaniassa. Et vain yksinkertaisesti voi kävellä sisällä sukkasillasi. (Tai, kuten meillä joillain suomalaisilla on tapana, paljain jaloin! Tämä varsinkin herättää paniikkia.) Sinulle tuputetaan sisätossuja heti ovella. Kyllä, talon asukkaiden lisäksi myös vieraille on varattu omat tohvelinsa. 
  • Poistuessaan seurueesta romanialaiset miehet eivät kättele naisia, vaan ainoastaan miehiä. Tämä on tapa, josta saattaa loukkaantua, ennen kuin joku on selittänyt mistä on kyse. Kyseessä ei ole mikään epäkunnioituksen osoitus, se on vain tapa, joka on romanialaisilla selkärangassa. Toisaalta, romanialaiset miehet vaihtavat myös keskenään poskisuudelmat tavatessaan (täällä Suomen ulkopuolisessa Euroopassa tämä on yleensä tapa naisten sekä naisen ja miehen välillä), mikä taas länsi-Euroopassa herättäisi jonkinlaisia vihjailuja.
  • Kasvissyöjillä on tukalat olot Romaniassa. Hyvä uutinen on, että mikäli et ole täysin vegaani, voit syödä juustoa niin paljon että napa paukkuu. (Katso seuraava kohta.)
  • Paimentolaisuus elää ja voi hyvin Romaniassa. Vuohen- ja lehmänmaidosta tehdyt juustot ovat herkullisia ja romanialaiset syövät paljon juustoa. Juustolta ei vaan voi välttyä. Tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin. Juustoa, jonka ostamme suoraan tuottajilta kotimatkalla, tuomme myös kotiin pariksi viikoksi.
  • Romaniassa on välillä sellainen olo, kuin olisi jossakin lattarimaassa, sillä radiossa soitetaan kohtuupaljon lattareita ja reggaetonia. Tämäkin sopii minulle hyvin.
  • Romaniassa kanat ovat vapaita ja ihmisillä on omia kanoja myös kaupungissa. Voin myös kertoa, että oikeasti vapaiden kanojen munat ovat erilaisia.
  • Ajomatka Romaniassa on kokemisen arvoista, erityisesti maaseudulla ja vuoristossa. Hevoskärryjä ja lampaita kannattaa varoa. Toistaiseksi Romaniassa ei ole vielä kovin laajaa moottoritieverkostoa, joten matkan aikana oikeasti näkeekin jotain.
  • Romanian junaverkosto on minulle mysteeri. En tiedä käyttääkö sitä kukaan.

Merkki keväästä


Muutettuani Prahaan kevät on alkanut tarkoittaa kirsikankukkia. Tämä on lyhyt, mutta ihmeellinen ajanjakso. Ja merkki siitä, että kohta alkaa - kesä!

Suosittelen lämpimästi matkustamaan Prahaan huhtikuussa.