4. maaliskuuta 2015

Mărțișor - MaaliskuinenMărțișor on perinteinen Romaniassa maaliskuun 1. päivänä vietettävä juhla kevään alun kunniaksi. Juhlan historia ulottuu kauas - tutkijat kiistelevät siitä, alkoiko Mărțișorin juhlinta Rooman valtakunnassa vai jo Dacian aikana. Joka tapauksessa, kummassakin valtakunnassa uutta vuotta juhlittiin ensimmäinen päivä maaliskuuta. Edelleen romanialaiset toivottavat toisilleen "La multi ani" maaliskuun ensimmäisenä. (Tämä on yleinen onnentoivotus melkein joka tilanteessa, uutena vuotena tai syntymäpäivänä.)

Omasta mielestäni olisi paljon luonnollisempaa, jos vuosi vaihtuisi virallisesti nyt! Tammikuu on vielä keskellä jotain, mutta maaliskuussa alkaa jotain uutta ja päivä pitenee.

Mărțișor on myös nimitys tälle kuvassa olevalle puna-valkealle koristeelle, jonka sain poikaystävältäni. Ennen vanhaan Romaniassa  puna-valkea nauha ripustettiin ikkunaan tai portinpieleen karkottamaan pahoja voimia. Nykyisin naiset saavat tämän miehiltään (kai sen voi antaa myös esim. ystävälle tai työkaverille tai siskolle? ). Leppäkertun uskotaan tuovan hyvää onnea. (Leppäkerttu on romaniaksi buburuza :) Ihana kieli.)

Mărțișor on sanan maaliskuu diminutiivi, joten keksin sille oman suomalaisen käännöksen, maaliskuinen. (Diminutiiveista voisin tehdä ihan oman postauksen, tämä on juttu sekä slaavilaisissa että latinalaisissa kielissä josta tykkään.)

Hyvää kevään alkua,
La multi ani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :*