14. marraskuuta 2014

"Autumn is a second spring where every leaf is a flower"Täällä Prahassa on ollut *ihan tarpeeksi* harmaita ja tihkusateisia päiviä.  (Onneksi Praha ei koskaan voi olla täysin harmaa. Ei koskaan.) Viime lauantai oli kuitenkin ihan uskomattoman kaunis! Lähdin Petrinin kukkulalle, lempipaikkaani, kävelylle ja imemään ruskaterapiaa (yllä olevat kuvat). Tuli sellainen olo, että olen jossain sadussa. Niin taianomainen syksyn valo oli lauantaina. 

Olen huomannut, että kaikki asiat kestävät täällä pidempään kuin Suomessa. Tai oikeastaan; Suomen erityispiirre on se, että siellä kaikki asiat ovat hetkessä ohi. Hyvä jos ehtii grillin viemään varastoon, kun tulee jo räntää. Suomessa ruskakin saattaa kestää noin viikon. Sitten yhtäkkiä tulee lunta. Siinä sitten hämmentyneenä katselet maisemaa, joka on muuttunut kahdessa viikossa ihan erilaiseksi.

Keski-Euroopassa pidän erittäin paljon siitä, että täällä kaikki on tasapainossa. Ei infernaalisia säätilojen vaihteluita, ei järjetöntä valon määrän vaihtelua, kevään aikana ehtii tottua kesän tuloon - ja ruska kestää näemmä kuukauden. Täällä on edelleen vihreät lehdet puissa (niiden lisäksi nyt myös jouluvalot....). Joka tapauksessa, pidän siitä että kevät tulee aikaisin, kesä kestää kauan ja näemmä syksykin on niin pitkä, että tässä ehtii pikkuhiljaa tottua pimeneviin iltoihin ja kylmenevään säähän.

Olen huomannut, että niinkin yksinkertainen asia kuin värit saavat aikaan hyvän olon. Voin paremmin, kun on vihreää - tai kullankeltaista, kuten nyt. Suomessa ahdistun talvella aika pahasti. Minulla kesti monta vuotta, ennen kuin tajusin, että kyse ei olekaan talvesta ja kylmyydestä itsestään, vaan siitä, että maisema sisältää vain yhden värin (joko harmaan tai valkoisen) puoli vuotta. Se ahdistaa minua. Tarvitsen värejä.

Kun astun väsyneenä ulos koulun tai työpaikan ovesta ja huomaani kahlaavani keltaisissa vaahteranlehdissä, hymy puskee väkisinkin naamalle ja yhtäkkiä tulee sellainen olo, että hei kaikkihan on tosi hyvin! Ylläolevat kuvat ovat Prahan vanhasta kaupungista eräänä iltapäivänä tällä viikolla. 
Siellä on nyt todella erilaista kuin kesällä. Tätä ajanjaksoa kesän turistikauden ja joulumarkkinoiden välissä hallitsee rauhallinen, lähes unenomainen tunnelma. 

Tämä on hyvä aika matkustaa Prahaan, mikäli ei jaksa ihmispaljoutta. Itse asiassa sanoisin, että loka- ja marraskuu ovat varmaan stressittömimmät kuukaudet matkustaa tänne. Ilmat ovat vielä suht hyvät (ainakin vähemmän lunta kuin Suomessa, heh ;) ) ja maisemaa värittää kaunis ruska. Vanhassa kaupungissa ja Kaarlen sillalla saa kävellä rauhassa ja ehkäpä näin on mahdollista myös oikeasti nähdä se vanha kaupunki. Suosittelen siis myös näitä syksyn kuukausia! 

Itse olen aina pitänyt Prahan syksystä vain todella paljon, en oikein osaa selittää miksi. Täällä on jotenkin ihanan rauhallinen tunnelma kesän jälkeen. Ja ehkä se on se syksyn valo. Syksyisin jotenkin rakastun Prahaan uudestaan. Näkymiä Petriniltä. Kuva kesältä.

Ps. Suosittelen käymään Petrinin kukkulalla. Kyseessä on oikeastaan hyvin iso puistoalue, jonne on useampi sisäänkäynti (alla olevassa kartassa alue Petrinske sady ja Kinskeho zahrada). Tässä lisätietoja: My Czech Republic: Petrin hill