16. lokakuuta 2014

Pastellinen VinohradyKouluni sijaitsee ehkä siinä Prahan kauneimmaksi ja viihtyisimmäksi tituleeratussa kaupunginosassa: Vinohradyssa.
Vinohrady on vähän kuin karkkikauppa, talot ovat herkullisen pastellisen sävyisiä ja joka kulmassa on somia kuppiloita.

Olin pitkään sitä mieltä, että haluan muuttaa Vinohradyyn, kunnes kiinnyin "omaan hoodiini" Vltava-joen ja Petrinin kukkulan vieressä. Nyt en haluaisi enää kauemman joesta. Mutta joka kerta Vinohradyssa tulee sellainen tunne, että tekee mieli huokaista "oih" tai "aaw". Sepä voi siis pysyä paikkana, jossa on aina kiva vierailla. Vinohradyssa myös tulee sellainen tunne, että on "ulkomailla" (tiedän, että tämä kuulostaa hassulta, koska olenhan jatkuvasti ulkomailla Suomeen verrattuna, mutta ehkä ymmärrätte pointin), sillä joka paikassa kuulee englantia. Vinohrady on Prahan expat-kaupunginosa ja erittäin suosittu ulkomaalaisten keskuudessa. En siis ihmette, miksi brittiläinen ja 
kansainvälinen koulumme sijaitsee juuri siellä.


Namesti Miru (=rauhan aukio) silloin, kun siellä vielä oli kukkasia....

Suosittelen ehdottomasti käymään Vinohradyssa Prahan reissun aikana - jos mahdollista, kannattaa hostelli tai hotellikin varata sieltä. Vinohdrady on helposti saavutettavissa keskustasta. Metrolla suosittelen jäämään pois joko Namesti Mirun tai Jiriho z Podebradin asemalla (kuva alla). Molemmilla aukioilla on yleensä aina tori tai jonkunlaiset markkinat.

 Vinohrady on täynnä kahviloita, ravintoloita ja pubeja. En ala edes suosittelemaan mitään, sillä paikkoja on oikeasti enemmän kuin sieniä sateella, joten jokainen voi intuitionsa mukaan valita mistä tykkää. Sanoisinkin Vinohradya Prahan kahvila-kaupunginosaksi. Tykkään Vinohradyssa kellareista: usein siellä kävellessä, varsinkin iltaisin, kuulee musiikkia ja puheensorinaa maan alta katutason ikkoinsta. Ja mukavaa on vain kävellä ja ihastella taloja, katuja ja nauttia tunnelmasta.


Pahoittelen epämääräistä ympyrää, tarkoitus oli havainnollistaa sijaintia. Vinohrady ei oikeasti ole noin isolla alueella, mutta metrokartoissa mittasuhteet ei ihan pidä paikkaansa muutenkaan. Kartta löytyy täältä.


Olen löytänyt Vinohradysta myös uusimman lempikahvilani....


Huom. chia-siemenvillitys on täälläkin....